Pistáciový cheesecake

30.03.2025

Pistáciový cheesecake – můžete ozdobit malinami nebo borůvkami. Tento lahodný cheesecake s jemnou pistáciovou chutí si zamilujete. Je sám o sobě krásně krémový a delikátní – ovoce na ozdobu není nutné, ale skvěle ho doplní.

Ingredience (na 10 porcí)

Na korpus:

  • 120 g máslových sušenek (např. Bebe nebo Lotus)

  • 60 g rozpuštěného másla

Na náplň:

  • 250 g mascarpone

  • 200 g krémového sýru (např. Philadelphia)

  • 120 g cukru

  • 3 vejce

  • 100 g loupaných pistácií (namočených přes noc a rozmixovaných)

  • 1 lžička vanilkového extraktu

  • 1 lžíce citronové šťávy

  • špetka soli

Na ozdobu (volitelně):

  • Čerstvé maliny nebo borůvky

  • Nasekané pistácie

Všechny druhy čerstvých a pražených oříšků můžete koupit u firmy Lískáček, která je každou sobotu na trhu na Kulaťáku nebo každé úterý na trhu Anděl.

Postup

  1. Předehřejte troubu na 160 °C. Dno dortové formy (o průměru cca 20–22 cm) vyložte pečicím papírem.

  2. Připravte korpus: Sušenky rozmixujte najemno a promíchejte s rozpuštěným máslem. Hmotu rovnoměrně natlačte na dno formy a dejte na 10 minut předpéct do trouby. Poté nechte vychladnout.

  3. Připravte náplň: V míse vyšlehejte mascarpone s krémovým sýrem a cukrem dohladka. Přidejte vejce, jedno po druhém, a zašlehejte. Poté přimíchejte pistáciovou pastu, citronovou šťávu, vanilkový extrakt a špetku soli.

  4. Nalijte náplň na korpus a formu několikrát klepněte o pracovní desku, abyste odstranili vzduchové bubliny. Pečte 45–50 minut. Střed by měl být na dotek lehce rosolovitý.

  5. Nechte cheesecake vychladnout při pokojové teplotě, poté ho uložte alespoň na 4 hodiny (nejlépe přes noc) do lednice.

  6. Před podáváním můžete ozdobit čerstvými malinami nebo borůvkami a nasekanými pistáciemi.

📌 Tip: Pistáciový cheesecake je lahodný i bez ovoce, ale maliny či borůvky mu dodají svěžest a kontrast chutí.

Webové stránky Farmářské trhy, z.s. Trhy na Kulaťáku - Trhy na Andělu - Festival ambasád